ICOMOS är ett internationellt expertnätverk för yrkesverksamma inom kulturmiljösektorn vars övergripande syfte är att verka för att historiska minnesmärken och miljöer bevaras åt eftervärlden. Organisationen har till uppgift att definiera, utveckla och vara pådrivande vad gäller principer och normer för kulturarvets bevarande, liksom i frågor som gäller utbildning, forskning och praktisk verksamhet inom området. ICOMOS är rådgivare till Unesco i kulturmiljöfrågor med särskilda åligganden knutna till världsarvskonventionen.
ICOMOS Sverige är en av ICOMOS nationalkommittéer och organiserar yrkesverksamma inom kulturmiljöområdet i Sverige. ICOMOS Sverige ska:
- I Sverige och internationellt främja vård och bevarande av kulturmiljön, såväl enskilda monument och deras omgivning som samlad bebyggelse och miljöer av kulturhistoriskt intresse.
- Verka för att internationella rekommendationer och konventioner som är tillämpbara på svenska förhållanden blir kända och beaktade.
- Till ICOMOS och andra intresserade internationella organ förmedla kunskap om svenska förhållanden.
- Verka för informationsutbyte mellan svenska föreningar inom verksamhetsområdet, andra intresserade organ och personer, såväl inom som utom landet, med särskilt ansvar för det internationella samarbetet på expertnivå.
- Sprida upplysningar och rapporter om internationell verksamhet, såsom symposier, kongresser, utställningar etc.
Med syftet att stärka kulturarvets roll i samhällsutvecklingen är ICOMOS Sverige en organisation för professionellt arbetande inom kulturmiljöområdet. Kunskapsutbyte och kompetensutveckling är ICOMOS kärna. ICOMOS Sverige vill vara ett välfungerande nätverk, både på det nationella och internationella planet, ett forum för professionella diskussioner. Vi slår vakt om rollen som internationellt expertorgan med särskilt ansvar för världsarvsfrågorna och kulturarvsfrågor av internationell räckvidd.
ICOMOS inriktning och verksamhet innebär ett synsätt där kulturarv ses i ett större sammanhang. ICOMOS målsättning är att diskutera kulturarvsfrågor med hänsyn till: Långsiktig och hållbar samhällsutveckling – Kulturell frihet och kulturell mångfald – Demokrati och mänskliga rättigheter.
För mer information, se www.icomos.org