Coastal Communities, Heritage and Climate Change – konferensvecka i Estland augusti 2022


Den 22-28 augusti anordnade ICOMOS Estland en vecka med olika konferensdagar, workshops och studieutflykter i samarbete med ICOMOS Rights-Based Approaches Working Group, ICOMOS International Scientific Committee on Water and Heritage, Estonian Academy of Arts, Environmental Board of Estonia med flera. Här några intryck.

På tisdagen var det en tur till Memorial of the Victims of Communism strax utanför Tallinn, med minnen från andra världskriget, sovjetockupationen och det fria Estland av idag. En krigskyrkogård för tyska soldater hade i huvudsak raderats ut av sovjetregimen som i stället uppfört en stor minnespark för att glorifiera sovjetunionen. Många har velat ta bort den men den har fått stå kvar och förfalla – kanske en passande sinnebild för sovjetunionen, att låta den bli en vanvårdad ruin. Alldeles intill har man i stället uppfört en ny anläggning som berättar om avrättningarna och förtrycket. I en smal gång mellan två höga, svarta väggar har namnen på avrättande skrivits in och på väggens utsida är det fullt med skotthål där man kan se foton av skjutna personer om man tittar in i hålet.

Det finns också texter som på ett sakligt sätt redogör för hemskheterna. Längre bort finns det en skulpturkyrkogård där man samlat monumentalskulpturer av Lenin, Stalin och andra. Två sätt att hantera minnena – att inte sopa dem under mattan utan omtolka och visa på vad de verkligen representerar. Bara ett par dagar senare kunde vi i realtid följa hur en hög obelisk som minnesmärke över Röda arméns seger över Nazityskland (och ockupation av Lettland) i Riga revs. Monumentet, som låg mycket centralt i Riga, hade kommit att fungera som en kultplats för ryssvänliga grupper och riskerade att skapa stora konflikter och spänningar i samhället och man menade att det därför måste förstöras.

Läs mer i dokumenten nedan.

, ,